Doelstellingen

De SIS is de speciaalclub van de Iberische (Spaanse en Portugese) sierduiven rassen in Nederland. De SIS is een vereniging. Het is de SIS vooral te doen om de rassen in stand te houden. Vooral in de oorspronkelijke vorm. Dat geldt niet alleen voor de uiterlijke vorm, maar ook voor de bijzondere vliegeigenschappen en het speciale karakter dat verschillend is voor ieder ras.

 

Het in stand houden van de rassen is, anders dan bij de meeste speciaalclubs, belangrijker dan de veredeling van de rassen. Het gaat om meer dan 15 rassen die vaak veel overeenkomsten hebben, maar ook veel verschillen.

 

De SIS geeft vooral informatie over de rassen. Daarbij wordt niet alleen aangegeven hoe de rassen er uit zien, maar juist ook de andere eigenschappen. Niet ieder ras past met zijn karakter bij iedere liefhebber. Het is zaak om je eerst goed te informeren voordat een keuze wordt gemaakt.

De SIS geeft voorlichting hoe deze tak van sport werkt en hoe het gespeeld moet worden. Er is veel plezier aan te beleven. Het is opvallend hoe veel menselijke eigenschappen deze duiven vertonen. De sfeer tussen de ca 350 leden van de SIS is doorgaans uitstekend. De SIS organiseert jaarlijks de Clubdag die zeer druk wordt bezocht door leden uit het hele land.

 

Naast de clubdag worden meerdere bijeenkomsten georganiseerd voor de mensen die er geen genoeg van kunnen krijgen. De SIS stimuleert deelname aan duiven tentoonstellingen. Het gaat daar niet alleen om het winnen van prijzen. Je komt daar weer veel clubleden tegen en het geeft ook een mogelijkheid om voorlichting te geven aan geïnteresseerde buitenstaanders. Veel mensen zouden direct Spaanse duiven willen houden als ze wisten hoe leuk deze hobby kan zijn. Promotie en gerichte verspreiding van de hobby is ook zeker een doelstelling van de SIS.