Deze prachtige duif afkomstig van de Balearen ( Mallorca, Menorca en Ibiza ), geïmporteerd naar Nederland rond 2005 heb ik al 10 jaar op mijn hok. Deze zeer goede vliegduif die ook zeer behendig is en lief van karakter, heeft op mij een grote indruk gemaakt.

Mijn eerste Blauw gebande doffer heeft tot 2 keer een aanval van een roofvogel weten te ontwijken, dit geeft al aan hoe snel en behendig dit ras is. Deze niet al te grote duif met een niet zo grote krop vliegt net zo makkelijk in een hokje op de grond als op een til op dak. Met een groot gemak vliegt deze duif in 1 keer zijn hok in zonder te twijfelen en probeert zo zijn duivin te verleiden. Eenmaal goed gewend aan zijn hok zal de Balear grote afstanden afleggen en zodra die een andere duif tegenkomt met de kortste weg op huis aan gaan.

De duivinnen zijn snel handtam zodra ze apart zitten en zullen zeer gehecht raken aan hun baas. Dit ras is uitermate geschikt om zelf hun jongen groot te brengen en is zeer zorgzaam. Er is nog weinig variatie in de kleuren, maar sommige fokkers proberen al bonte te fokken of met witslag.

Erkende kleuren zijn; Blauw zwartgeband, Blauwschimmel, Roodzilver geband, Roodzilverschimmel en Wit.
Andere kleuren zoals Asgrijs, Goudhals en alles met witte slagpennen en bonte dieren nog niet.

Kees Mens